Przejdź do treści

Gmina Lipno

Świętuj z nami 100 - lecie Niepodległosci Flaga Unii Europejskiej
Wspólne pieczenie pierników przez rodziców i dzieci

Święta pachnące piernikiem

Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy obecnie zajmują czołowe miejsce wśród najpopularniejszych bożonarodzeniowych słodkości.

Aby na dobre przywołać przedświąteczny nastrój Świetlica Wiejska i Biblioteka Publiczna w Radomicach zorganizowały wspólne pieczenie pierników. Radości nie było końca. Dzieci i młodzież z zapałem dekorowały swoje małe, kulinarne cudeńka. Zarówno tek z bakaliami, lukrem jak i kolorową posypką prezentowały się wybornie, a co najważniejsze, jeszcze lepiej smakowały.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że piernik nie został jednak „wynaleziony” w Toruniu. Jego historia zaczyna się już dużo, dużo wcześniej bo w starożytności. Wtedy to popularne były bardzo ciastka smarowane miodem zwane miodownikami. Toruń znany jest ze swych wybornych pierników. Ich zasłużona sława zaskarbiła Toruniowi miano „grodu pierniczanego” i po wsze czasy związała historię miasta z piernym przysmakiem. Rodziła się ona i rozprzestrzeniała w epoce baroku, gdy to piernik, pobudzający nie tylko zmysły - swym smakiem i aromatem, ale też wyobraźnię - artyzmem formy, zaczął trafiać już nie tylko na dwór królewski i do rodzin patrycjuszowskich, ale także do mieszczaństwa, które uczyniło z niego eksportową wizytówkę Torunia. Jednak początki jego wypiekania sięgają XIV, a według niektórych źródeł nawet XIII wieku.

Wspólne pieczenie pierników przez rodziców i dzieci Dekoracja pierników przez dzieci Dzieci dekorujące pierniki Dzieciaki obok stoły w trakcie dekoracji pierników Dzieci prezentują wykonane pierniki