Święta tuż, tuż… Coraz więcej ulic przystrojonych jest kolorowymi światełkami, a choinki mienią się swoim blaskiem. Z tej okazji Świetlicę Wiejską i Bibliotekę Publiczną w Radomicach odwiedziła grupa pięciolatków z miejscowej szkoły. Uczniowie zapoznali się, ze zwyczajami polskich świąt, a przeczytane „Choinkowe wierszyki” i opowiadanie „Pracowity dzień św. Mikołaja” szczególnie przybliżyło historię Świąt Bożego Narodzenia. Kiedy zabłyśnie pierwsza gwiazdka przychodzi czas na dzielenie się opłatkiem. Na Wigilię przygotowujemy dwanaście potraw i nie jemy wówczas mięsa, za to każdej potrawy trzeba spróbować. Ma to przynieść szczęście na cały następny rok. W każdym regionie potrawy wigilijne trochę się różnią, ale prawie na każdym stole znajdziemy: barszczyk z uszkami, karpia, śledzia w różnych odmianach, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, kutię, kompot z suszonych owoców. Nic więc dziwnego, że aby zapewnić sobie szczęśliwy kolejny rok, trzeba było spróbować wszystkich potraw.