29 września uczniowie klasy III Szkoły Podstawowej w Wichowie wzięli udział w warsztatach żywieniowych prowadzonych przez p. Michała Rutkowskiego. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie, zdrowy styl życia oraz dietę dostosowaną dla dzieci w wieku szkolnym. Tylko wypracowane, zdrowe nawyki żywieniowe pozwolą cieszyć się zgrabną sylwetką oraz zdrowiem. Ważną sprawą jest też łączenie elementów zdrowego odżywiania z uprawianiem sportu. Formą zajęć był interesujący wykład połączony z prezentacją multimedialną i dyskusją na temat zasad prawidłowego odżywiania. Prowadzący omówił główne błędy w naszej diecie, które prowadzą nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do wielu chorób. Uczniowie dowiedzieli się, jak ważną rolę w jadłospisie odgrywa dobrze skomponowane śniadanie. Ten pierwszy posiłek dostarcza niezbędnej energii na początek dnia oraz odpowiednich składników do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Dzieci uzyskały informacje, co powinny ze sobą zabierać do szkoły na drugie śniadanie oraz jakich produktów powinny unikać lub je ograniczać, by długo cieszyć się witalnością i dobrym samopoczuciem.