Pierniki – różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami. Zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. W przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie dla najbogatszych, zajmuje obecnie najpopularniejsze miejsce wśród zimowych słodkości. I chociaż zyskuje największą popularność w czasie przedświątecznym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.
10 grudnia br. w budynku biblioteki i świetlicy wiejskiej w Radomicach unosił się zapach pieczonych pierników. Zajęcia spotkały się z dużym zainteresowaniem. Uczniowie Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w miłej (i nieco gwarnej) atmosferze przygotowali ciasto na pierniki, podzielili się też na grupy odpowiedzialne za poszczególne zadania; wałkowanie ciasta, wycinanie pierników z foremek, dekorowanie, wkładanie pierników do piekarnika i mierzenie czasu pieczenia. Ta kulinarna zabawa zaowocowała również nawiązaniem koleżeński relacji, a uroczy, przedświąteczny czas tylko temu sprzyjał.
Uczniowie z zajęć wychodzili bardzo zadowoleni, ponieważ mieli okazję nauczyć się w praktyce, jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia, jak szykuje się te pyszne pierniki. Wspólne pieczenie pierników okazało się rewelacyjnym pomysłem na spędzenie wolnego czasu wśród uczniów.